Укр Eng

Новини

08.04.2020

Фонд Олени Пінчук та Фонд Віктора Пінчука у партнерстві з МОЗ та ЮНІСЕФ розробили онлайн-курс з респіраторної терапії для лікарів

У зв’язку із поширенням коронавірусу в Україні особливо актуальними є не лише питання оснащення медичних закладів відповідною апаратурою. Надзвичайно важливою є інформаційна фахова підтримка лікарів, які сьогодні опинилися на першій лінії боротьби з COVID-19. 

Міністерство охорони здоров’я України, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Фонди Олени Пінчук та Віктора Пінчука розробили «Онлайн-курс з респіраторної терапії». Він буде корисним лікарям-анестезіологам, реаніматологам та медсестрам, які працюють у відділенні інтенсивної терапії, а також лікарям, медсестрам інших підрозділів медичних закладів і медичним менеджерам, які беруть участь у відповіді на спалах COVID-19.

Раніше Фонди Олени Пінчук та Віктора Пінчука передали в лікарні України 10 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Загалом на сьогодні Фондами Олени та Віктора Пінчуків, та їх компаніями ІНТЕРПАЙП та EastOne було виділено понад 114 млн гривень на боротьбу із коронавірусом.

Максим Степанов, Міністр охорони здоров’я України: «Сьогодні наші лікарі знаходяться на передовій боротьби з новим коронавірусом. Для того, щоб вони вийшли переможцями, ми працюємо над тим, щоб створити їм умови для ефективної роботи. Ми вже підвищили медикам зарплати, поступово забезпечуємо їх засобами індивідуального захисту, а також прийняли єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19. Дуже важливо, щоб всі медичні працівники не просто знали алгоритм лікування, але й вміли застосовувати його на практиці. Саме тому подібні онлайн-курси – це просто знахідка в умовах карантину та недопущення розповсюдження інфекції».

У відео-блоках зокрема йдеться про будову апаратів штучної вентиляції легень та догляд за ними, первинні налаштування апаратів та адаптацію до пацієнта, тактику проведення вентиляції, важливість зволоження повітряно-дихальної суміші під час ШВЛ тощо. З відео-курсом можна ознайомитися за посиланням: https://tinyurl.com/uf7mnbz

Світлана Гавриленко, керівник медичних програм Фонду Віктора Пінчука: «Мета створення цього навчального відео-продукту — забезпечити фахівців відділень реанімації та інтенсивної терапії простим, зрозумілим та універсальним алгоритмом дій щодо надання респіраторної підтримки хворим із застосуванням апаратів штучної вентиляції легень. Сподіваємося, що відео-тренінг буде корисним для наших лікарів та дозволить їм почувати себе впевненіше при проведенні вентиляції пацієнтам з тяжким перебігом захворювання на COVID-19». 

У найближчі тижні курс буде доповнено новими розділами у відповідності до запитів медичних працівників, які працюють над подоланням епідемії коронавірусу, а особливо тих, хто працюють з респіраторною терапією. 

Лотта Сильвандер, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні: «ЮНІСЕФ підтримує Уряд України у заходах із подолання коронавірусу. Окрім закупівель засобів захисту для медичних працівників та медичного обладнання, ми вважаємо важливим удосконалення знань лікарів у респіраторній терапії. Оскільки вона є зараз головною допомогою хворим на пневмонію, що викликана коронавірусною інфекцією. Саме тому ми залучили наших найкращих фахівців до створення цього навчального курсу».

Викладачами першої частини курсу є Ігор Малиш, завідувач відділення інтенсивної терапії загального профілю Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, анестезіолог вищої категорії, заслужений лікар України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, доктор медичних наук; Леся Згржебловська, старший ординатор відділення інтенсивної терапії загального профілю Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, доктор медичних наук; Ірина Кондратова, заступник генерального директора Харківської обласної клінічної лікарні — керівник регіонального перинатального центру, кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету; Володимир Мітін, експерт з медичного обладнання, офіційний представник компанії-виробника ШВЛ «VYAIRE MEDICAL INC.».

Прес-служба 
Фонду Віктора Пінчука
Тел.: +380 44 494 11 48
[email protected] 

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»