Укр Eng

Новини

10.09.2020

PinchukArtCentre представляє виставку «Крапка, лінія, можливості»

PinchukArtCentre представляє виставку «Крапка, лінія, можливості», присвячену історіям людей, які навчилися через мистецтво виражати себе. Ця виставка виросла з натхнення та сміливості нової групи художників, які раніше не мали публічного голосу. Людей, які віднайшли дружбу, пригоди й способи комунікації, яких вони гостро потребували.

Починаючи з 2016 року PinchukArtCentre запрошує художників із особливостями розвитку (аутизм, синдром Дауна, розумова відсталість) взяти участь у «Майстерні можливостей». Так, у співпраці з художниками Катериною Бучацькою, Нікітою Каданом, Давидом Чичканом та Анною Щербиною, розпочалася творча подорож довжиною в чотири роки.

«Крапка, лінія, можливості» ділиться історіями цих людей. Деякі з них ще декілька років тому не могли навіть доторкнутися до чистого аркушу паперу. Згодом на аркуші з’явилася крапка. А з крапки виросли лінії, кольори, форма та образи. Це все зростало разом з ними, їхньою впевненістю та вірою в те, що вони можуть зробити можливим. 

Кураторки виставки: Ольга Шишлова, керівниця освітнього департаменту PinchukArtCentre, та Катя Бучацька, художниця.

Катя Бучацька, художниця та кураторка виставки: «Коли приходила в «Майстерню можливостей», єдине, що я знала – я прийшла не навчати. За 4 роки разом стало зрозумілим хто до чого тяжіє, який колір обирає та які теми висвітлює. Паралельно з цим на кожному занятті я стаю свідком вражаючих художніх рішень. Про таке чесне ставлення до дії рисування, ми, художники з академічною освітою, можемо лише мріяти».

Ця виставка є можливістю познайомитися з напрямком мистецтва аутсайдер-арт. Нетривіальні художні рішення, самобутність і зовсім інший погляд на звичайні речі спонукатимуть глядачів переосмислити загальноприйняті визначення слів «художник» і «мистецтво».

Ольга Шишлова, керівниця освітнього департаменту PinchukArtCentre та кураторка виставки: «Аутсайдер-арт став важливою частиною сучасної культури ще в 1970-х роках. Роботи художників цього напрямку знаходяться в колекціях найбільших музеїв сучасного мистецтва, їх представляють на знакових міжнародних виставках, у цього напряму є свій ринок, творчість аутсайдерів досліджується, про неї публікуються книги».

Виставка працює з 11 вересня 2020 року до 3 січня 2021 року з вівторка по неділю включно з 12:00 до 21:00. Вхід вільний.

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»