Укр Eng

Київська школа економіки: Новини

09.10.2007

Україна може піти в перший клас

В понеділок Київська школа економіки (KSE) представила лекцію дев'ятого президента Світового банку Джеймса Вульфенсона (James D. Wolfensohn) «УКРАЇНА В ЧОТИРИШВИДКІСНОМУ СВІТІ», яка відбулася в рамках проекту KSE Public Lectures.

Джеймс Вульфенсон, який двічі обіймав посаду президента Світового Банку починаючи з 1995 року, представив аудиторії нову теорію економічного розвитку країн на найближчі 50 років. Він підкреслив, що за своїми економічними показниками світові країни більш не можуть бути розділені тільки на бідні і багаті - відповідно до показників річного зростання ВВП всі країни формують чотири категорії. За словами екс-президента Світового Банку: «Динамічний процес глобалізації, що прискорився протягом останніх 20 років, спричинив до безпрецедентного рівня розвитку і інтеграції. Проте в той час, як світ все більше інтегрується, він також ділиться на 4 категорії з різними рівнями розвитку і добробуту. Я називаю такий світ чотиришвидкісним (Four Speed World)».

На його думку, Україна відноситься до другої категорії чотиришвидкісного світу разом з Китаєм, Індонезією, Малайзією, а також іншими країнами, річне зростання ВВП яких перевищує 3,5 відсотка і їх економіка демонструє позитивну динаміку зростання впродовж останнього десятиліття. До першої категорії відносяться розвинені країни, до третьої - країни, річне зростання ВВП яких складає менше 3,5 відсотків, а до четвертої - держави з нульовим або негативним показником зростання.

Також екс-президент Світового Банку висловив прогноз, відповідно до якого, при зростанні населення світу до 9 мільярдів чоловік протягом наступних 50 років, «світова економіка перекинеться з ніг на голову» і 65% світового ВВП вироблятиметься в країнах, що розвиваються, і лише 35% - в розвинених.
На лекції Джеймс Вульфенсон визначив три основні виклики, які сьогодні стоять перед Україною: постійне скорочення чисельності і старіння населення (демографічна проблема), низька ефективність використання енергетичних ресурсів і застаріла інфраструктура (енергетична проблема), а також низька якість державних інститутів (законодавчих, фінансових, судових) порівняно із загальноприйнятими світовими стандартами (інституційна проблема).

«Те, яким чином країна долатиме ці труднощі в коротко- і довгостроковій перспективі, визначить, чи опиниться Україна в третій категорії, приєднавшись до групи країн з середнім рівнем доходів і спадаючим рівнем економічного розвитку, або стане впевненим гравцем в змаганні за членство в першій категорії (розвинені країни)», - підкреслив екс-голова Світового банку.

У лекції також взяли участь Почесний голова KSE Віктор Пінчук, співголови Ради Директорів KSE Андерс Аслунд (Інститут міжнародної економіки Петерсoна), студенти Київської школи економіки (KSE), представники інвестиційних кампаній, а також ділових і політичних кіл України.

Після лекції екс-президента Світового Банку, Віктор Пінчук відзначив, що: «Одна з ознак геніальності - це коли можна говорити просто і дохідливо про дуже складні і глобальні речі. Пан Вульфенсон 10 років керував світовим банком - фактично це головний інститут, який здійснює моніторинг і прагне впливати на світову економіку. Він в цьому розбирається краще за всіх інших разом узятих. І він говорить дуже просто - є 4 класи країн, перший клас - найвищий. Україна знаходитися в другому. Якщо ви зробите ось це і це - у вас є шанс і далі бути в другому або навіть рушити в перший! Не зробите - підете в третій клас - все дуже просто і дуже дохідливо».

В рамках проекту KSE Public Lectures Київська школа економіки запрошує до України всесвітньо відомих економістів, політиків і публічних діячів для обговорення сучасних викликів, які стоять перед Україною і світом. За рік роботи проекту KSE Public Lectures з публічними лекціями виступили Роберт Енгл, Нобелівський лауреат по економіці 2003 року, доктор Френсіс Фукуяма, професор міжнародної економіки Університету Джона Хопкінса, Роберт Піндайк, співавтор підручника «Мікроекономіка». Крім того, в січні 2007 року був проведений круглий стіл «Економічні перспективи космічних досліджень для України і світу» за участю Хейдмарі Стефанишин-Пайпер (Національна адміністрація по аеронавтиці і космосу NASA, США), Генрі Хертзфелда, професора Інституту космічної політики Університету Джорджа Вашингтона, та ін.

  Pdf версія новини 
  Фото лекції Джеймса Вульфенсона 
  Повний текст лекції Джеймса Вульфенсона  
Share |
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»