Укр Eng

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»: Новини

08.10.2021

У Бабиному Яру відкрили «Кристалічну стіну плачу». На відкритті були присутні президенти України, Ізраїлю та Німеччини

6 жовтня у Бабиному Яру відбулась офіційна церемонія вшанування пам’яті жертв трагедії за участю Президента України Володимира Зеленського та президентів Німеччини й Ізраїлю – Франка-Вальтера Штайнмаєра та Іцхака Герцога. Під час заходу всесвітньо відома художниця-концептуалістка Марина Абрамович представила новий об’єкт на території урочища – «Кристалічну стіну плачу», яка символічно продовжує Стіну Плачу в Єрусалимі. 

Офіційна церемонія до 80-х роковин розпочалась із виконання симфонії №13 Дмитра Шостаковича «Бабин Яр», написаної на основі поеми Євгена Євтушенка, у виконанні Державного симфонічного оркестру Німеччини. Оркестр й хор під керівництвом диригента Томаса Зандерлінга немов намагався передати всю масштабність трагічних подій, а соліст представ як головний герой і спостерігач за всім, що відбувається. Уперше в симфонії композитор прагнув не тільки музикою, але й словами висловити свій задум.

В ході офіційної церемонії вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру був представлений новий об’єкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» – «Кристалічна стіна плачу» авторства всесвітньо відомої художниці-концептуалістки Марини Абрамович. 

«Кристалічна стіна плачу» є символічним продовженням Західної стіни Єрусалимського храму – Стіну Плачу. Вона складається з антрациту та кристалів гірського кварцу і є монументом трагедії Бабиного Яру та Голокосту, який створює особливий простір, де кожен може пригадати та поміркувати про трагічні події минулого. Відвідувачі взаємодіють з кристалами, розташованими на рівні голови, грудей і живота. Ця взаємодія спрямована на відновлення зв’язку приватної пам’яті з колективною через відчуття тіла.

Разом із авторкою Мариною Абрамович до «Кристалічної стіни плачу» пройшли президент України Володимир Зеленський, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та президент Ізраїлю Іцхак Герцог. А також перша леді України Олена Зеленська, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, генеральний директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Макс Яковер та художній керівник Ілля Хржановський.

«У перші два дні нацисти стратили у Бабиному Яру 33 771 єврея, – наголосив під час промови президент України Володимир Зеленський. Чоловіки майже всі були на фронті. І страчені тут переважно люди похилого віку, жінки, діти. Дітей молодше трьох років нацисти ні, не жаліли, вони вбивали їх не рахуючи. Над яром день і ніч кружляв нацистський літак, заглушав постріли. Але не зміг заглушити страждання. В наступні два роки гітлерівці стратять тут майже все єврейське населення Києва. Далі вбиватимуть ромів, українців, військовополонених. На Нюрнберзькому процесі йшлося про близько 100 тисяч людей. Нові дослідження кажуть про близько 200 тисяч. Для нацистів ці цифри не мали значенни, на відміну від нас».

Зеленський додав, що трагедія Бабиного Яру торкнулась кожного, хто вважає себе людиною. Адже те, що відбулось тут, є злочином проти поняття «людина».

Символічно, наголосив він, що сьогодні тут присутні президент Ізраїлю і президент Німеччини. Зеленський також подякував всім, хто приїхав розділити з нами спільний біль 80-х роковин страшної трагедії Бабиного Яру. 

«Був час, коли сторінку Бабиного Яру намагались просто не помічати, жити, наче її немає. Був час, коли перестали мовчати, але «почали говорити» – не означає «почали робити». Я радий, що після стількох суперечок, перешкод ми нарешті почали рухатись. Держава спільно з громадськістю, з Меморіальним центром Голоксту «Бабин Яр», інвесторами, істориками, вченими, архітекторами, багатьма іншими експертами почали процес, коли Меморіальний комплекс і Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» будуть нарешті створені. Щомісяця тут вже з'являються нові об'єкти, які за декілька років стануть частиною цього єдиного масштабного комплексу пам'яті про Бабин Яр. Він дасть змогу сповна відчути жах і біль, страждання, які приносять людству нацизм, расизм, антисемітизм, ксенофобія і нетерпимість. Так, на жаль, це не допоможе убитим тут, але допоможе живим. Тим, хто має про це знати, пам'ятати, передати дітям, передати онукам», зазначив глава держави.

Ми повинні пообіцяти людству, що Бабин Яр більше ніколи не повториться, наголосив президент Ізраїлю Іцхак Герцог: «В Єрусалимі, в Кнесеті є малюнок митця, який народився в Україні. Там є діти, жінки та люди похилого віку разом із нацистським солдатом, який направляє на них зброю… І там є жінка, яка тримає маленьку доньку і притуляє маленьку дитину до грудей. Я тисячу разів піднімався по сходах і завжди дивився на цю картину, зупинявся. І кожного разу, коли приїжджають лідери з усього світу, я показував їм цю картину, що нам треба навчати майбутні покоління, що не було страшнішого вбивства за вбивство кулями під час Голокосту. Найстрашніше, що сонце світило і пташки співали і водночас протягом двох діб працювали кулемети нацистів. І життя десятків тисяч євреїв-киян були закреслені, долі цілих родин».

На початку своєї промови президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зачитав поему «Бабин Яр» Євгена Євтушенка. Він наголосив, що трагедія Голокосту розпочалась з масових розстрілів у містечках Східної Європи. «Для німця, для Федерального президента Німеччини, шлях сюди до Бабиного Яру є важким. Водночас я вдячний, що я сьогодні тут. Тут в Бабиному Яру німецькі війська в останні дні вересня 1941 року вбили майже 34 тисяч євреїв. Ці жахіття скоїли саме німці, не вистачає слів, аби описати масштаби цього злочину. Злочин проти людства Голокост розпочався не з фабрик смерті в Аушвіці, Треблінці, Собіборі, Майданеку, Белжеці, він почався раніше, під час загарбницького походу на Схід, у лісах, на околицях містечок і сіл. Більше ніж мільйон євреїв пали жертвами цього «Голокосту від куль» в Украні. Тут, у Києві, в Одесі, Бердичеві, Чернівцях, та в багатьох інших місцях», – зазначив він

На місці трагедії Бабиного Яру має постати музей світового рівня. На цьому наголосив голова Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський. «Це дуже амбітний проєкт. Ми хочемо зробити символічне місце, місце, де збиралися стерти пам’ять, а тепер це буде храм пам’яті, це буде місце освіти, науки, правди. Це спільний єврейсько-український проєкт, дуже важливий для нашої історії, щоб знати що тут сталося. Україна має стати провідною нацією Європи, що знає правду про минуле і сміливо, впевнено дивиться в майбутнє», – підкреслив він. 

«У Радянському Союзі ми могли дізнатися про Бабин Яр лише від своїх бабусь, дідусів, мам і тат. Все замовчувалося, і ми жили у брехні. Але завжди, була надія, була мрія розказати про Бабин Яр, – зауважив бізнесмен і філантроп, член Наглядової ради Меморіального центру Голокосту, Віктор Пінчук. – Рівно 5 років тому, на 75-ті роковини цієї трагедії ми оголосили про своє зобов'язання створити меморіал. Ми усвідомлюємо свою величезну відповідальність, і кажучи «ми», я маю на увазі великий колектив, декілька сотень людей, здебільшого молодих українців, які створюють цей меморіал, які працюють тут щодня. Не кажучи вже про багатьох відомих художників, архітекторів, скульпторів. Ми не маємо право на помилку. Ця історія має бути розказана правдиво. Ми маємо говорити про те, що тут відбулося. Ті, хто прийдуть сюди, будуть відчувати величезний біль, співчуття. Та сподіваюся, вони також відчують гордість, повагу і захоплення. Тому що тут Україна говорить правду про Бабин Яр. Тільки той може бути сильним, хто готовий визнавати помилки і говорити правду».

«Ще раніше, до Бабиного Яру, ми і наші родини були на окупованій нацистами території, були свідками початку «Голокосту від куль», несправедливості, знищення, вбивств, смерті, погромів, – зазначив голова Асоціації євреїв – колишніх в'язнів гетто і нацистських концентраційних таборів, член Громадської ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Борис Забарко. – Після страшної трагедії Бабиного Яру нацистський геноцид охопив всю нашу країну. У нас немає жодної родини, яку б не зачепив Голокост. Ці криваві вбивства і 80 років по тому не дають нам спокою. Вітри історичних змін відкривають нам можливість жити по-новому, і якщо ми хочемо позбавити прийдешнє покоління від таких трагедій, знайти шлях до цивілізаційної частини європейських народів, маємо докладати зусилля, аби память про жертв нацизму і тих людей, які боролися проти нього, не була забута. Якщо ми дозволимо пам'яті про Голокост згаснути, а пов'язаним з ним історичним подіям бути запереченими, ми самі дозволимо цій трагедії повторитися. Це може повторитися, якщо ми не скажемо всієї правди про те, що і як було, правди про кожну людину, про кожних ката і жертву, про кожних Праведника народів світу і пасивного спостерігача, зрадника і колаборанта».

Він додав, що вірить, що завдяки спільним зусиллям, у тому числі, команді Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», меморіальний комплекс тут буде добудовано.

Також в ході офіційної церемонії до 80-х роковин джазове тріо Володимира Тарасова (Лорен Ньютон – голос, Марк Токар – контрабас, Володимир Тарасов – перкусія) виконалу твір на текст Хаїма Нахмана Бялика «Останній». Відбулося відкриття символічної синагоги «Місце для роздумів», там же всесвітньо відомий кантор Йозеф Маловані, який служить Хазаном у синагозі на П’ятій авеню в Нью-Йорку, прочитив моливу. Виступив віолончеліст Міша Майський із композицією «Sarabanda» композитора Йоганна Себастьяна Баха. Виступили відомий музикант Гідон Кремер та солісти оркестру Кремерата Балтика.

Share |
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»