Укр Eng

Публічні лекції: Новини

10.03.2016

Кондоліза Райс, 66-й Державний секретар США, виступила з публічною лекцією на тему "Виклики мінливого світу" на запрошення Фонду Віктора Пінчука

Кондоліза Райс, 66-й Державний секретар США (2005-2009 рр.), виступила з публічною лекцією на тему “Виклики мінливого світу” на запрошення Фонду Віктора Пінчука. Послухати її лекцію 9 березня зібралося понад 300 українських студентів, науковців та лідерів громадської думки.

_ILS7329.jpg

Як зауважила доктор Райс, за останній час Україна не раз ставала джерелом натхнення для світу. До того ж, “це відбувалося попри складну геополітичну ситуацію, приголомшливу втрату Криму – що в очах США та всього цивілізованого світу є нічим іншим, аніж зухвалим порушенням міжнародних законів і домовленостей, підписаних Україною у 1994 році – а також попри трагічні події, які досі розгортаються на сході України”.

Під час лекції доктор Райс торкнулася теми внутрішніх викликів України, відповідальність за які несуть не лише можновладці, але й прості громадяни. Вона зазначила, що Україні слід рухатися шляхом розбудови демократії, зауваживши, що цей процес потребує часу: "Демократія – це складна система, яку слід будувати протягом довгого часу. А ще це надзвичайно складна праця, яка відбувається щодня. Втім, це єдина система, яка поважає людську гідність".

66-й Держсекретар США підкреслила, що "найміцнішим фундаментом для демократії є не установи чи уряд, а громадяни. Коли громадяни беруть на себе відповідальність одне за одного, демократія сильна. Це спрацьовує, лише коли громадяни пропускають демократію крізь себе. Коли щось іде не так, треба діяти, аби це змінити".

Звертаючись до молоді, доктор Райс закликала сприймати освіту не як право, а як привілей. "Оскільки це привілей, сповна скористайтеся цією можливістю: вивчайте те, що любите, а не просто щось, що допоможе вам знайти роботу. Життя найкраще, коли в ньому є пристрасть. Коли ви знаходите щось, що ви любите, життя змінюється. І кожен день перетворюється на захоплення тим, що ви любите".

"Як освічені люди ви повинні не тільки не сприймати освіту як право, але розуміти, що це привілей. Зокрема ви можете допомагати тим, хто має менше за вас. Громадянське суспільство пропонує багато можливостей для доброї справи: можливо, в питаннях екології чи прав дівчат на освіту, ставлення до меншин чи, наприклад, до людей з фізичними вадами".

По закінченні лекції доктор Кондоліза Райс відповіла на числені питання про майбутнє України, відповідальне суспільство та інші теми, які цікавили українську молодь.

Добірка фотографій заходу доступна за посиланням .

У рамках проекту "Публічні лекції", починаючи з 2006 року, Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує до України провідних мислителів, політиків та громадських діячів, щоб обговорити виклики, що постають перед світом та Україною. Організація такого діалогу між світовими лідерами та українськими студентами дозволяє Фонду уже впродовж десятиріччя робити вклад у виховання нового покоління відповідальних лідерів.

У попередні роки із лекціями, зокрема, виступили Френсіс Фукуяма, професор міжнародної політекономії Університету Джонса Гопкінса; Мухаммад Юнус, Лауреат Нобелівської премії миру 2006 р.; Джеймс Вулфенсон, 9-й Президент Світового банку; Колін Пауелл, 65-й Державний секретар США; Хав’єр Солана, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999); Йошка Фішер, Віце-канцлер Німеччини (1998-2005); Білл Клінтон, 42-й Президент США; Шимон Перес, 9-й Президент Ізраїлю; Тоні Блер, Прем’єр-міністр Великобританії (1997–2007); Домінік Стросс-Кан, директор-розпорядник МВФ (2007-2011); Мічіо Каку, професор теоретичної фізики ім. Генрі Семата; Джиммі Вейлз, засновник Вікіпедії та фонду Вікімедіа; Томас Фрідман, журналіст New York Times, трикратний лауреат Пуліцерівської премії, та інші.

Share |

Відео

RSS Все відео
18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (ICTV)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (ICTV)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (Новий канал)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (СТБ)

Сторінки 2 3 4 5 6 ... із 6
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»